• Uutiset
  • Puheenjohtajan katsaus Yleisurheilijat ry:n alkutaipaleeseen ja tulevaisuudennäkymiin

Puheenjohtajan katsaus Yleisurheilijat ry:n alkutaipaleeseen ja tulevaisuudennäkymiin

Yleisurheilijat ry:n puheenjohtaja Topias Koukkula avaa tekstissään yhdistyksen taustoja ja kertoo, mitä jatkossa tehdään urheilijoiden asian edistämiseksi.

Elokuussa 2021 Kalevan kisojen kynnyksellä pamahti Ella Junnilalta pitkähkö ääniviesti whatsappiini. Viestissä Ella esitti idean maajoukkueyleisurheilijoiden omasta edunvalvontayhdistyksestä. Olimme Ellan kanssa saman tien samalla sivulla: yleisurheiluun tarvitaan yhdistys, jonka kautta urheilijoiden ääni saadaan yleisurheilun päätöksentekoon mukaan. Meitä molempia vaivasi epäkohta, että yleisurheilussa päätöksenteon kohteita ei oltu osallistettu itse päätöksentekoon. Tai jos olikin, niin nimelliset urheilijaedustajat edustivat itseään eivätkä kollektiivisesti urheilijoita. Edunvalvonnan lisäksi yhdistys voisi järjestää erilaisia seminaareja ja tuottaa täten konkreettista toimintaa jäsenistöllensä.

Yhdistysidea kynäiltiin nopeasti kasaan ja ideaa esiteltiin syksyn 2021 Ruotsi-ottelussa. Vastaanotto oli todella positiivinen, mikä kannusti syksyn 2021 kehitystyöhön ja perustamisjoukon kasaamiseen. Virallisesti yhdistys perustettiin joulukuussa 2021.

Nyt noin 1,5 vuotta eteenpäin tuosta ääniviestistä on aika kerrata yhdistyksen ensimmäistä toimintavuotta ja kääntää katsetta tulevaan. Ensimmäiseen toimintavuoteen lähdettiin käynnistysmentaliteetilla, sillä yleisurheilussa ei ollut pitkään aikaan ollut urheilijoiden omaa edunvalvontayhdistystä. Viimeisin yhdistyshanke löytyi 1990-luvulta – paljon on siis vettä virrannut Aurajoessa sitten viimeisimmän yrityksen. ”Pelaajayhdistyskulttuuria” ei ollut olemassa, vaan sellainen piti rakentaa nollista.

Lähtökohdista huolimatta ensimmäinen toimintavuosi sujui kokonaisuudessaan erittäin hyvin. Yleisurheilijat ry sai heti vuoden 2022 alussa edustuksen SUL:n viiteen eri valiokuntaan ja myöhemmin syksyllä myös SUL:n hallitukseen. Keskeiset vaikuttamisen paikat on näin ollen varmistettu ja yhteistyössä lajiliiton kanssa saamme ajettua urheilijoille tärkeitä asioita nyt ja jatkossa.

Ensimmäinen konkreettinen hanke oli turvallisen tilan sivuston luominen. Yleisurheilun arjessa moni törmää jatkuvasti epäkohtiin, jotka häiritsevät omaa urheilemista, kuten esimerkiksi siihen, ettei kilpailuissa ole urheilijoille tarjolla asianmukaisia sadesuojia. Yleisurheilijat ry on luonut tehokkaan toimintamallin esimerkiksi tämänkaltaisten epäkohtien ilmoittamiseen.

Toinen selkeästi edunvalvonnallinen hanke oli Motonet GP-kilpailusarjan lajiohjelmaan vaikuttaminen. Vääntöä käytiin jo jonkin verran keväällä, kun urheilijoiden edustajat suljettiin pois kilpailusarjan neuvotteluprosessista. Syksyn neuvottelut kisajärjestäjien kanssa kulkivat hyvässä hengessä: urheilijoiden näkökulma huomioitiin erityisesti kilpailusarjan palkintorahoissa. Valitettavasti kilpailusarjan lajiohjelma ei ollut urheilijoiden näkemyksen mukainen. Neuvottelut kuitenkin jatkuvat edelleen ja kesän Motonet GP:seen on mahdollista saada lisälajeja mukaan. Kannustankin urheilijoita olemaan kevään aikana aktiivisia yhdistyksen suuntaan lajitoiveiden osalta!

Kolmantena hankkeena yhdistys käynnisti ammatinharjoittamisen edistämishankkeen. Lokakuussa SUL:n Team Finland kick offissa järjestetty seminaari yleisurheilijoiden ammattilaisuudesta, jossa mm. Jyrki Louhi kertoi urheilijayrittäjyydestä, sai valtavan positiivisen vastaanoton. Toiminnanjohtajamme Tuomas Rouvali avasi lokakuussa mainiosti yleisurheilijoiden haasteista ammattilaisuuden pyörteissä ja taustaa seminaarin järjestämiselle.

Vaikka toiminta saatiin hyvin käyntiin, laakereille ei jäädä lepäämään. Esimerkiksi valiokuntaedustukset on varmistettu, mutta vuoden kokemuksella pystymme jatkossa proaktiivisesti vaikuttamaan asioihin pelkän reagoinnin sijaan. Jatkossa edunvalvontaa tullaan keskittämään myös arjen tasolle, mikä näkyy konkreettisesti akatemiatason yhteistyön käynnistämisenä. Lisäksi vaikuttamisen hauis kasvaa myös tiivistämällä yhteistyötä muiden urheilija- ja pelaajayhdistysten kanssa. Edunvalvonnan lisäksi urheilijoiden ammatinharjoittamisen edistämistä tullaan tänäkin vuonna jatkamaan.

Yleisurheilijat ry:n suurin arvo konkretisoituu näkemykseni mukaan maaottelutasoisille urheilijoille. Niille urheilijoille, jotka ovat oleellinen osa kansallisen yleisurheilun laadukasta tasoa, mutta jäävät monesti tukijärjestelmien ulkopuolelle. Niille urheilijoille, joiden urheilullinen potentiaali mahdollistaisi ammattilaisuuden, mutta ”vähenevien hyötyjen ikävaiheessa” kys. urheilijat jäävät opiskelun, tulonhankkimisen ja urheilun Bermudan kolmioon ja arjen kuormituksen keskellä kehityksessä tulee katto vastaan. Niille urheilijoille, joilla saattaa olla korkea kynnys yhteydenottoon yleisurheilukentällä havaitsemistaan epäkohdista tai he eivät edes tiedä, mihin tahoon ottaa yhteyttä.

Jotta mahdollisimman moni urheilija mm. välttää em. Bermudan kolmion ja urheilijoiden ääni saadaan yhä paremmin suomalaisessa yleisurheilussa kuuluviin, yhdistys tarvitsee jäsenpohjaa. Syyskokouksessa joulukuussa 2022 yhdistys päätti laajentaa jäsenkriteeristöä. Katso kriteerit ja jäsenyyden edut täältä ja liity jäseneksi. Ensimmäinen jäsenvuosi on ilmainen, jonka jälkeen jäsenyys on 10€/vuosi. Mikäli haluat tukea toimintaamme, on mahdollista liittyä myös Yleisurheilijat ry:n kannatusjäseneksi.

Telineistä on päästy liikkeelle, mutta maaliin on vielä matkaa. Seuraava kaksivuotiskausi on toiminnan vakiinnuttamisen aikaa. Tietojeni mukaan tämä on viides kerta, kun yleisurheilussa perustetaan urheilijayhdistys. Teen osaltani parhaani, että viides kerta jää myös historian viimeiseksi.

Topias Koukkula
Yleisurheilijat ry:n puheenjohtaja