• Yhdistys

Urheilijat urheilijoiden takana

Mikä on Yleisurheilijat ry?

Yleisurheilijat ry on urheilijayhteisö yksittäisen urheilijan takana. Toimintamme rakentuu kahden pääpainopisteen ympärille. Huolehdimme pää- ja sivutoimisten kansallisen ja kansainvälisen kärkitason yleisurheilijoiden edunvalvonnasta osallistumalla muun muassa Suomen Urheiluliiton hallituksen ja valiokuntien työskentelyyn. Tuomme myös muissa tarvittavissa yhteyksissä urheilijoiden äänen esiin, kun sitä tarvitaan. Toinen keihäänkärkemme on edistää yleisurheilijoiden mahdollisuuksia urheilla ammattimaisesti.

Miksi olemme olemassa?

Yleisurheilu on ollut kuluttajatutkimuksissa vuodesta toiseen yksi seuratuimpia urheilumuotoja Suomessa. Lajin kotimaiset kärkiurheilijat ovat tunnettuja kasvoja ja Suomen kansallisen yleisurheilun taso kestää vertailun mihin tahansa muuhun muutaman miljoonan asukkaan valtioon. Urheilijoille tämä ei kuitenkaan ole tarkoittanut automaattisesti mahdollisuutta täysipainoiseen huippu-urheiluun. Ammattilaisuus on jäänyt liian usein urheilijoiden omalle vastuulle yksin pähkäiltäväksi.

Yleisurheilijoiden vaikutusmahdollisuudet heitä koskeviin asioihin ovat myös olleet puutteelliset. Urheilijoiden ääni on suomalaisessa yleisurheilussa tullut usein kuuluviin epävirallisia reittejä. Yksittäisistä urheilijaedustajista huolimatta yhteisellä mandaatilla toimiva urheilijaedustus on yleisurheilusta puuttunut.

Näistä epäkohdista nousi idea yleisurheilijoiden omasta edunvalvontayhteisöstä. Yleisurheilijat ry:n ensiaskeleet otettiin syksyllä 2021 ja yhdistys perustettiin saman vuoden joulukuussa.

Mitä Yleisurheilijat ry tekee?

Toimintavuosi 2022 oli yhdistyksen käynnistämisen vuosi. Yhdistyksen keskeisenä tavoitteena oli saada urheilijoiden ääni kuuluviin urheilijoiden arkeen vaikuttavissa päätöksentekoelimissä, kuten Suomen Urheiluliiton valiokunnissa, hallituksessa ja liittovaltuustossa. Tässä myös onnistuttiin.

Julkaisimme myös palkitun turvallisen tilan -sivustomme. Sen yhteydessä lanseerasimme urheilijoiden oikeudet, joiden pitää mielestämme toteutua kaikessa urheilussa. Sivustolta löytyy myös palautekanava urheilijoille sekä linkkejä ja ohjeita siihen, mitä tehdä kohdatessaan ongelmia.

Syksystä 2022 lähtien olemme panostaneet entistä enemmän urheilijoiden ammatinharjoittamisen edistämiseen. Pyrimme tarjoamaan asiantuntijaverkostoamme hyödyntäen jäsenistöllemme monipuolista tukea, kuten sosiaalisen mediaan tai urheilijarahaston käyttöön liittyviä koulutuksia sekä tarjoamaan apua erilaisissa oikeudellisissa ja sopimuksellisissa asioissa. Tavoitteenamme on, ettei urheilijoiden tarvitse keksiä pyörää uudelleen, vaan tukea on saatavilla entistä paremmin.