• Turvallisempi tila

Turvallisempi tila kuuluu jokaiselle urheilijalle

Yleisurheilijat ry:ssä haluamme, että urheilumaailma on jatkossa entistä turvallisempi ja vastaanottavaisempi meille kaikille. Olemme määritelleet, mitä se meidän mielestämme tarkoittaa ja mitä oikeuksia urheilijoille kuuluu. Tältä sivulta löydät ohjeet miten toimia, jos havaitset epäasiallista kohtelua tai muita ongelmia.

Aina havaittujen ongelmien ei tarvitse olla isoja. Kuulemme mielellämme erilaisia arkisia havaintoja mm. leirien ja kilpailujen järjestelyistä. Voit siis kertoa meille, jos esimerkiksi kilpailuissa ei ole huolehdittu asianmukaisista pukeutumistiloista tai urheilijoilla ei sadekelillä ole mahdollisuutta suojautua säältä.

Voit ottaa meihin yhteyttä, vaikka et olisi yhdistyksen jäsen. Parempi urheilu kuuluu kaikille.

Urheilijoiden oikeudet

 1. Jokaisella urheilijalla on täysi sananvapaus ja myös oikeus olla ottamatta kantaa niin halutessaan.
 2. Jokainen urheilija saa olla oma itsensä näkemyksineen ja identiteettineen.
 3. Jokaista urheilijaa on kohdeltava yhdenvertaisesti kaikissa tilanteissa.
 4. Kilpailujen ja leirien suorituspaikkojen, niihin liittyvien tilojen ja järjestelyjen on oltava urheilijoille turvallisia ja tarkoituksenmukaisia.
 5. Kaikenlaiselle fyysiselle ja sanalliselle häirinnälle on oltava nollatoleranssi.

Miten toimia ongelmatilanteissa?

Jos koet tai näet ym. kriteereihin liittyviä ongelmia, voit ottaa yhteyttä meihin tai alla mainittuihin tahoihin. Seksuaalisuuteen tai sukupuoleen liittyvissä häirintätapauksissa ja kiusaamistapauksissa pyydämme ottamaan yhteyttä ensisijaisesti SUEK:n ILMO-palveluun tai Väestöliiton ”Et ole yksin” -palveluun. ILMO-palvelun kautta voit viedä asian tutkittavaksi. ”Et ole yksin” -palvelun kautta saat apua ja tukea.

 • SUEK:n ILMO-palvelu
  • Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:n palvelu, jossa voit tehdä ilmoituksen urheilijan tai muun toimijan epäilyttävästä toiminnasta ja urheilun eettisistä rikkomuksista urheilussa. Ilmoituksen voi tehdä nimellään tai nimettömästi.
 • Väestöliiton ”Et ole yksin” -palvelu
  • Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishanke, jonka päämääränä on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalisen häirinnän ja kaikenlaisen väkivallan kokemuksia urheilussa. Palvelussa seksuaaliväkivallan ja häirinnän, epäasiallisen käytöksen tai kiusaamisen kohteeksi joutunut urheilija tai urheilutoimija sekä heidän läheisensä voivat olla yhteydessä ja saada apua. Palvelusta löydät mm. matalan kynnyksen chat-palvelun.
 • Olympiakomitean turvallisen toimintaympäristön sivusto
  • Olympiakomitean sivuilta löydät tietoa turvallisesta toimintaympäristöstä ja mm. oppaan siitä, mitä seksuaalinen ja sukupuoleen liittyvä häirintä urheilussa on.

Toivomme yhteydenottoja sekä omista kokemuksista että omista havainnoista. Sinun ei siis tarvitse olla itse kärsinyt ongelmista. Riittää, että olet havainnut sellaisia tai kuullut niistä. Kuulemme myös mielellämme kehitysehdotuksia urheilijoiden oikeuksien parantamiseksi. Yhteyttä voit ottaa joko nimellä tai nimettömästi. Halutessasi voit ottaa yhteyttä myös suoraan toiminnanjohtajaan tai puheenjohtajistoon.

Alla olevaan lomakkeeseen voit täyttää haluamasi kohdat. Ainoastaan viimeinen kohta ”Vapaamuotoinen kuvaus tilanteesta tai kehitysehdotuksesta” on pakollinen.

  Ota yhteyttä
  Tämä sivusto on suojattu Googlen reCAPTCHA:lla ja Googlen tietosuojakäytäntöä sekä käyttöehtoja sovelletaan.
  Lähettämiäsi viestejä käsitellään luottamuksellisesti. Ilman erillistä lupaa yhdistyksen sisällä viestiäsi käsittelee vain puheenjohtajisto, jotka ovat myös ainoat henkilöt yhdistyksessä, joilla on pääsy kertomiisi tietoihin. Yhteydenoton jatkokäsittelyn periaatteet löytyvät alta.

  Periaatteet, joilla käsittelemme yhteydenottoja

  Otamme yhteyttä nimellä tulleiden viestien lähettäjiin ja neuvottelemme luottamuksellisesti, miten henkilö haluaa asiaa käsiteltävän käyden läpi eri vaihtoehdot. Tarvittaessa viemme asiaa eteenpäin. Nimettömät yhteydenotot ja yhteydenotot, joissa henkilö ei halua meidän olevan takaisin yhteydessä, välitämme referoituna asiasta vastaaville tahoille. Ennen tätä konsultoimme SUEK:ia, jos on syytä epäillä, että asia on heidän toimipiiriään koskeva, ja toimimme heidän ohjeidensa mukaan. Kehitysehdotukset ja muut vastaavat yhteydenotot kokoamme anonymisoituna talteen ja keskustelemme niistä SUL:n kanssa säännöllisin väliajoin.