• Ammattilaisuuden tietopankki

Ammattilaisuuden tietopankki

Tälle sivulle on koottu aihepiireittäin hyödyllisiä linkkejä urheilijan ammattilaisuuden eri osa-alueista. Tavoitteena on koota näitä hajallaan olevia asioita yhteen ja tehdä aihepiiriä urheilijoille selkeämmäksi ja ymmärrettävämmäksi. Lisäksi Yleisurheilijat ry on koonnut käsikirjamaisen ohjeistuksen aiheesta. Myös tämä ohjeistus löytyy tältä sivulta.

Kirjallinen ohjeistus ammattilaisuudesta

Käsikirjamaisesta ohjeistuksesta löydät tiivistetysti perustietoa ammattilaisuuteen liittyvistä asioista. Jos siis mietit mistä lähteä liikkeelle tai pohdit jotain tiettyä asiaa, niin tämä ohjeistus auttaa. Ohjeistus koostuu seuraavista osa-alueista:

  1. Urheilijayrittäjyys ja ammattiurheilijan talous
    • Urheilijan oikeudellinen ja taloudellinen asema
    • Rahastojen käyttö
    • Urheilijayrittäjyys ja sen mahdolliset sudenkuopat
    • Apurahat
  2. Urheilijabrändit ja sosiaalinen media
    • Mistä urheilijabrändi rakentuu?
    • Sosiaalinen media ja sisältöjen tuottaminen
  3. Yhteistyökumppanuudet
    • Yhteistyökumppanuuksien eri muodot
    • Kumppanuuksien hankkiminen
    • Sopimukselliset asiat
  4. Managerit
    • Kokonaisvaltainen vs. kilpailumanageri
    • Managerien palkkiot
    • Mitä huomioida?
  5. Asiantuntijapalvelut, akatemiat ja kaksoisura
    • Asiantuntijaverkoston kokoaminen ja akatemioiden hyödyntäminen
    • Opiskelevan urheilijan mahdollisuudet
  6. Kilpaileminen ja kisajärjestäjien kanssa toiminen
    • Milloin ja miten starttirahoista ja muista korvauksista neuvotellaan?
    • Ulkomailla kilpaileminen
    • Yhteistyökumppanuuksien näkyvyys kilpailuissa

Ohjeistuksen löydät täältä: https://www.dropbox.com/scl/fi/e61ev6pa41r2z7na3bk6s/Kirjallinen-tiivistelm.docx?dl=0&rlkey=n6tb988sviilurjl3y4h7ab2l

Linkkejä aiheesta:

Olympiakomitean ”Kehity huippu-urheilijaksi” -kirjan sivut 163-186 kannattaa lukea etenkin jokaisen nuoren urheilijan, joka miettii miten näissä asioissa pääsee liikkeelle. Kirjasta löytyy mm. Laura Lepistön kirjoittamia ohjeita urheilijabrändiin ja sponsoriyhteistyöhön.

Kirjan löydät täältä: https://www.dropbox.com/s/efrza6ns9ppi05s/Kehity%20huippu-urheilijaksi.pdf?dl=0

Urheilijayrittäjyys ja ammattiurheilijan talous:

Jyrki Louhi piti syksyllä 2022 Yleisurheilijat ry:n järjestämässä seminaarissa luennon urheilijayrittäjyydestä. Löydät tämän luennon slidet täältä.

Urheilijan verotukseen liittyvät ohjeistukset verottajan sivuilla:
Vero.fi – Urheilijan verotus
Vero.fi – Syventävät ohjeet urheilijan verotukseen

Valmennusrahaston käyttö on yleisin tapa urheilutulojen hallinnointiin. Löydät SUL:n hallinnoimien valmennus- ja urheilijarahastojen ohjeet täältä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on keskeisin huippu-urheilijoiden apurahojen jakaja. Linkin takaa löydät ohjeet OKM:n 6-20 tuhannen euron urheilija-apurahoihin. Hakuajat ovat vuosittain loka-marraskuussa.

Muita apurahojen jakajia:

Läpimurtosäätiö jakaa 5-15 tuhannen euron apurahoja kohdistaen ne urheilijoille, jotka ovat huippu-urheilu-uransa alkutaipaleella nousemassa kohti huippua.

URA-säätiö jakaa 1500-3000 euron opiskeluapurahoja kansainväliseen menestykseen tähtäävien tai aktiiviuransa jo päättäneiden huippu-urheilijoiden ammattiin valmistavaan ja tutkintoon tähtäävään opiskeluun. Apurahojen hakuaika on vuosittain alkusyksyllä.

Urheiluopistosäätiö myöntää apurahoja mm. yksittäisten urheilijoiden valmentautumiseen ja harjoitteluun kotimaassa. Apurahojen hakuaika on vuosittain alkusyksyllä.

Urheilijabrändit, sosiaalinen media ja yhteistyökumppanuudet:

Keväällä 2023 toteutimme yhdessä 10.fi kanssa kolmiosaisen webinaarisarjan urheilijabrändeistä ja sosiaalisesta mediasta. Webinaarien aiheina ovat urheilijabrändin rakentaminen, sitouttavan somen tekeminen ja kaupallisten yhteistöiden tekeminen. Löydät webinaaritallenteet ja slidet täältä: https://links.10.fi/yleisurheilijat-some-lentoon

10.fi -sivuilta löytyy myös hyviä artikkeleja aiheesta. Tässä muutamia esimerkkejä:

https://10.fi/aitous-on-tarkeampaa-kuin-seuraajamaara/
https://10.fi/urheilumarkkinoinnin-sometrendit-2023-urheilijoille-ja-markkinoijille/
https://10.fi/mita-jos-seuraajamaaralla-ei-oliskaan-merkitysta/
https://10.fi/mika-on-urheilijan-somejulkaisun-arvo/  
https://10.fi/urheilumarkkinointi-2023-raportti/  

Kilpailu- ja kuluttajaviraston ohjeet kaupallisten yhteistöiden merkitsemiseen sosiaalisessa mediassa kannattaa lukea läpi, jotta tiedät, miten sosiaalisessa mediassa yhteistyöjulkaisuissa toimitaan ja mitä rajoituksia niihin liittyy.

Managerit:

Suomen Urheilumanagerit ry:n eettisestä ohjeistuksesta löydät perustietoa mm. managerien velvollisuuksista, urheilijan kanssa sovittavista asioista ja managerien palkkioista.

Suomen Urheilumanagerit ry:n jäsenluettelosta löydät listan urheilumanagerien yhdistyksen jäsenistä, jotka ovat antaneet luvan nimensä julkaisuun.

WA:n kilpailumanageriluettelosta löydät listan WA:n hyväksymistä kilpailumanagereista, jotka saavat edustaa urheilijoita heidän tasostaan (lajista riippuen edellisen vuoden rankingin top 35-200) tai kilpailun tasosta riippumatta.

Kaksoisura:

URA-säätiö jakaa 1500-3000 euron opiskeluapurahoja kansainväliseen menestykseen tähtäävien tai aktiiviuransa jo päättäneiden huippu-urheilijoiden ammattiin valmistavaan ja tutkintoon tähtäävään opiskeluun. Apurahojen hakuaika on vuosittain alkusyksyllä.

EduFuturan urheilijaopinnot tarjoavat mahdollisuuden opiskella sivuaineena mm. urheilijan urasuunnittelua ja yhteistyösuhteita. Opinnot ovat avoimen AMK:n kautta avoimia kaikille maksullisina. JYU:n, JAMK:n ja Gradian opiskelijoille opinnot ovat ilmaisia.

Kilpaileminen ja kisajärjestäjien kanssa toiminen:

Yleisurheilijat ry koosti keväällä 2023 ohjeet kilpailuneuvotteluihin ja kisajärjestäjien kanssa toimimiseen. Löydät ohjeistuksesta mm. sen, milloin kisajärjestäjiin kannattaa olla yhteydessä ja millaisia korvauksia kisoista voi saada.

Tuomo Salosen luento kansainvälisistä kisoista ja niihin hakeutumisesta. Syksyn 2022 TF Kick off -viikonloppuna pitämässään luennossa silloinen SUL:n GM kertoi, miten ulkomaille hakeudutaan kisoihin ja mitä kaikkea kannattaa huomioida.

WA:n säännöt kilpailuasusta ja sponsorinäkyvyydestä on hyvä tietää, jottei esimerkiksi Paavo Nurmi Gamesiin osallistuessa sponsorilogojen rajoitukset tule yllätyksenä.

Jos mistä tahansa tämän sivun aiheesta herää kysymyksiä tai muuta asiaa, niin Yleisurheilijat ry:n ihmisiin voi aina olla yhteydessä. Pyrimme auttamaan ja ohjaamaan oikeaan suuntaan. Yhteistietomme löydät täältä: https://www.yleisurheilijatry.fi/yhteystiedot/