• Tryggare rum

Tryggare rum tillhör varje idrottare

På Yleisurheilijat ry vill vi att idrottens värld ska bli ännu säkrare och mer mottaglig för oss alla i framtiden. Vi har definierat vad vi tror att det betyder och vilka rättigheter idrottare har. På den här sidan hittar du instruktioner om vad du ska göra om du upptäcker olämplig behandling eller andra problem.

Problemen behöver inte vara stora. Vi hör gärna olika vardagliga iakttagelser, t.ex. arrangemang för läger och tävlingar. Så du kan berätta för oss om, till exempel i tävlingar, det inte finns ordentliga omklädningsmöjligheter eller om idrottare inte har möjlighet att skydda sig mot vädret.

Du kan kontakta oss även om du inte är medlem i föreningen. Bättre sport tillhör alla.

Idrottares rättigheter

 1. Varje idrottare har full yttrandefrihet och även rätt att inte ta ställning om han eller hon så önskar.
 2. Varje idrottare får vara sin egen med sina åsikter och identitet.
 3. Varje idrottare måste behandlas lika i alla situationer.
 4. Idrottsplatser, tillhörande faciliteter och arrangemang för tävlingar och läger måste vara säkra och lämpliga för idrottare..
 5. Det måste finnas nolltolerans mot alla former av fysiska och verbala trakasserier.

Hur agerar man i problemsituationer?

Om du upplever eller ser problem, vänligen kontakta oss eller parterna nedan. Vid mobbning och trakasserier relaterade till sexualitet eller kön, vänligen kontakta ILMO-tjänsten eller Befolkningsförbundets ”Du är inte ensam”-tjänsten. Genom ILMO kan du ta ärendet för utredning. Genom ”Du är inte ensam” fär du hjälp och stöd.

 • Befolkningsförbundets ”Du är inte ensam” -tjänsten
  • Ett gemensamt projekt för Befolkningsförbundet och Finlands idrott, vars syfte är att förebygga och minska upplevelser av mobbning, sexuella trakasserier och alla former av våld inom idrotten. En idrottare som har blivit utsatt för sexuellt våld och trakasserier, missförhållanden eller mobbning kan kontakta och få hjälp. I tjänsten hittar du t.ex. lågtröskel chatt.
 • ILMO-tjänsten
  • Tjänsten för Finlands centrum för etik inom idrotten (FCEI), där du kan anmäla misstänkta aktiviteter av en idrottare eller annan aktör och etiska brott mot idrotten. Anmälan kan göras i namnet eller anonymt.

Vi ser fram emot att höra från dig om både dina erfarenheter och dina observationer. Så du behöver inte ha lidit av problemen själv. Det räcker att du har märkt eller hört talas om dem. Vi tar också gärna emot förslag på förbättringar för att förbättra idrottarnas rättigheter. Du kan kontakta oss antingen med namn eller anonymt. Om du vill kan du också kontakta verksamhetsledare eller styrelse.

  Ota yhteyttä
  Tämä sivusto on suojattu Googlen reCAPTCHA:lla ja Googlen tietosuojakäytäntöä sekä käyttöehtoja sovelletaan.
  Lähettämiäsi viestejä käsitellään luottamuksellisesti. Ilman erillistä lupaa yhdistyksen sisällä viestiäsi käsittelee vain puheenjohtajisto, jotka ovat myös ainoat henkilöt yhdistyksessä, joilla on pääsy kertomiisi tietoihin. Yhteydenoton jatkokäsittelyn periaatteet löytyvät alta.

  Principer för behandling av meddelanden

  Vi kommer att kontakta avsändare av meddelanden som är namngivna och diskutera i förtroende hur personen vill att ärendet ska hanteras genom de olika alternativen. Om det behövs tar vi det vidare. Anonyma meddelanden och meddelanden där en person inte vill att vi kontaktar honom eller henne igen kommer att vidarebefordras till de ansvariga. Dessförinnan kommer vi att samråda med FCEI om ärendet berör dem och kommer att agera på deras instruktioner. Utvecklingsförslag och andra liknande meddelanden samlas in anonymt och diskuteras med SUL regelbundet.